Sausainiai – tai be jokios abejonės yra vienas iš pagrindinių desertinių patiekalų, kuris yra populiarus visame pasaulyje. Dažniausiai sausainiai yra valgomi kaip lengvas užkandis prieš pietus arba kaip skanus desertas po jų. Toliau šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius sausainių tipus žinomus visame pasaulyje bei atsakysime į klausimą, kodėl valgant sausainius būtina užsigerti.
Sausainio apibrėžimas
Sausainis – tai keptas desertinis užkandis, kuris paprastai būna mažas, plokščias ir saldus. Pagrindiniai sausainį sudarantys ingredientai yra miltai, cukrus, riebalai ir kiaušiniai. Taip pat sausainių sudėtyje gali būti ir kitų papildomų ingredientų, pavyzdžiui, razinų, riešutų, šokolado ar avižų. Sausainiai gali būti iškepti ir iš dviejų puselių, tarp kurių yra dedami įvairūs įdarai. Populiariausi tokio tipo sausainiai pasaulyje yra „sandwich biscuits“, „custard creams“, „Jammie Dodgers“, „Bourbons and Oreos“. Sausainiai gali būti gaminami tiek namuose, tiek kepami pramoniniu būdu kepyklose. Jų galima nusipirkti visose maisto prekių parduotuvėse, kavinėse tiek supakuotų, tiek ką tik iškeptų ir šiltų.
Populiariausi sausainiai
Rich tea. Tai vienas populiariausių sausainių tipų. Pagrindinės sudedamosios dalys yra kvietiniai miltai, aliejus, cukrus, salyklo ekstraktas. Šie sausainiai buvo sukurti dar 17 a. Jorkšyre, kaip lengvas užkandis tarp kitų patiekalų. Dėl paprastos konsistencijos šiuos sausainius skaniausiai valgyti prieš tai pamirkius juos arbatoje ar kavoje. Dėl šios priežasties jie ir vadinami rich tea, lietuviškai – praturtinantys arbatą.
Bourbons. Burbono sausainis yra sudarytas iš dviejų tamsaus šokolado skonio sausainių puselių, tarp kurių yra šokoladinio kremo įdaras. Šie sausainiai pirmą kartą buvo pristatyti 1910 metais Londone bei pavadinti Prancūzijos karališkosios Burbonų dinastijos garbei.
Jam Rings. Lietuviškai tai galėtų vadintis žiedai su uogiene. Šį sausainį sudaro du apvalūs minkštos tekstūros žiedai, tarp kurių yra aviečių uogienės įdaras. Tai skanus užkandis tiek senjorams, tiek vaikams.
Hobnobs. Šie sausainiai yra gaminami iš spaustų avižų ir jumbo avižų mišinio. Pirmą kartą prekyboje pasirodė 1985 metais. Kadangi sausainiai yra pagaminti iš spaustų avižų, juose yra gausu skaidulinių medžiagų, kurios teigiamai veikia žarnyno veiklą.
Shortbread. Pažodžiui išvertus į lietuvių kalbą – tai trumpa duona. Shortbread yra tradiciniai škotų sausainiai, Škotijoje tapę net kalėdiniu simboliu. Shortbread sausainiai yra gaminami iš vienos dalies baltojo cukraus, dviejų dalių sviesto ir trijų ar keturių dalių paprastų kvietinių miltų. Skirtingai nuo kitų tipo sausainių jiems pagaminti nėra naudojami kepimo milteliai ar soda.
Kaip yra valgomi sausainiai
Sausainiai dažniausiai yra patiekiami su tokiais gėrimais kaip arbata, kava ar pienas. Sausainius valgant ir užsigeriant sparčiau tirpsta juose esantis cukrus, suminkštėja tekstūra, išryškėja daugiau skonių. Pageidautina, kad prie sausainių arbata būtų patiekiama plačiame puodelyje. Tokiu būdu jūs turėsite galimybę puodelyje pamirkyti sausainį. Pirmą sausainį rekomenduojama suvalgyti neužsigeriant jokiu gėrimu. Tik tokiu būdu jūs galėsite pajusti ir įvertinti sausainio skonį. Suvalgius keletą sausainių būtina nuplauti gomurį atsigeriant, kad ir toliau būtų galima mėgautis sausainių skoniu. Jeigu sausainius valgote su arbata ar kava, nesaldinkite jų, kadangi cukrus užgožia sausainio skonį.