Sausainiai – tai be jokios abejonės yra vienas iš pagrindinių desertinių patiekalų, kuris yra populiarus visame pasaulyje. Dažniausiai sausainiai yra valgomi kaip lengvas užkandis prieš pietus arba kaip skanus desertas po jų. Toliau šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius sausainių tipus žinomus visame pasaulyje bei atsakysime į klausimą, kodėl valgant sausainius būtina užsigerti.
Sausainio apibrėžimas
Sausainis – tai keptas desertinis užkandis, kuris paprastai būna mažas, plokščias ir saldus. Pagrindiniai sausainį sudarantys ingredientai yra miltai, cukrus, riebalai ir kiaušiniai. Taip pat sausainių sudėtyje gali būti ir kitų papildomų ingredientų, pavyzdžiui, razinų, riešutų, šokolado ar avižų. Sausainiai gali būti iškepti ir iš dviejų puselių, tarp kurių yra dedami įvairūs įdarai. Populiariausi tokio tipo sausainiai pasaulyje yra „sandwich biscuits“, „custard creams“, „Jammie Dodgers“, „Bourbons and Oreos“. Sausainiai gali būti gaminami tiek namuose, tiek kepami pramoniniu būdu kepyklose. Jų galima nusipirkti visose maisto prekių parduotuvėse, kavinėse tiek supakuotų, tiek ką tik iškeptų ir šiltų.
Populiariausi sausainiai
Rich tea. Tai vienas populiariausių sausainių tipų. Pagrindinės sudedamosios dalys yra kvietiniai miltai, aliejus, cukrus, salyklo ekstraktas. Šie sausainiai buvo sukurti dar 17 a. Jorkšyre, kaip lengvas užkandis tarp kitų patiekalų. Dėl paprastos konsistencijos šiuos sausainius skaniausiai valgyti prieš tai pamirkius juos arbatoje ar kavoje. Dėl šios priežasties jie ir vadinami rich tea, lietuviškai – praturtinantys arbatą.